header_baclava

Baclava (cu foi facute in casa)

Baclava (cu foi facute in casa) Recipe

By anapuiu Published: februarie 12, 2012

  • Yield: 1 tava
  • Prep: 60 mins
  • Cook: 45 mins
  • Ready In: 1 hr 45 mins

Intotdeauna am crezut ca baclavaua se face cu foi cumparate si mi se parea o prajitura foarte grea. Sau cel putin pana cand, de ziua lui, Selciuc ne-a adus baclava facuta 100% de el – de la foi pana la sirop. De atunci mi-am dorit foarte mult sa invat sa fac si eu si uite ca am avut in final ocazia sa invat chiar de la un turc. Sunt fascinata de „ritualul” de pregatire al baclavalei si vreau sa il impartasesc, sa va puteti bucura si voi de o prajitura turceasca delicioasa.

Ingredients

Instructions

  1. Se aduna toate ingredientele pentru a ne usura treaba. E greu sa cauti ceva cu faina pe maini :)
    poza 1
  2. Intr-un bol, se amesteca ouale, iaurtul, laptele, uleiul si un praf de sare. Se adauga faina putin cate putin si se framanta pana cand aluatul capata consistenta lobului urechii (kulak memesi).
    poza 2-1
  3. Se scoate pe blat/planseta si se imparte in jumatati, apoi jumatatile in sferturi , sferturile in optimi si optimile in 7, astfel incat sa avem 56 de bile de aluat.
    poza 3
  4. In continuare, folosim doar amidon pentru a intinde foile. Incepem cu o bila de aluat pe care o intindem pana ajunge la dimensiunea unei farfuriute de desert.
    poza 4
  5. Adaugam un praf de amidon peste foaie, apoi facem acelasi lucru cu urmatoarea bila, pana cand avem 7 mini-foi una peste alta.
    poza 5
  6. Intindem stratul de 7 foi pe dimensiunea tavii, folosind in continuare doar amidon; daca este cazul, decupam surplusul pentru a ne asigura ca suprafata tavii este perfect acoperita. Peste acest strat imprastiem nuca macinata, apoi continuam cu urmatoarele 7 bile de aluat si tot asa, pana avem 8 straturi de foi si 7 de nuca.
    poza 6
  7. Dupa adaugarea ultimului strat de foi, nivelam marginile si taiem baclavaua in bucatele mici, patrate sau romburi. Topim cele 2 pachete de unt si turnam peste baclavaua taiata. Eu am folosit doar un pachet si jumatate de unt, dar se mai simtea nevoia, untul ii da gustul incredibil.
    poza 7
  8. Dam baclavaua la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de minute, apoi scadem temperatura la 150 de grade si mai lasam 15-20 de minute, pana se rumeneste usor dar se si coace in profunzime.
    poza 8
  9. Dupa ce se raceste complet, pregatim siropul. Punem apa si zaharul pe foc iar cand da in clocot adaugam zeama de lamaie si turnam 2-3 polonice de sirop peste baclava pentru a acoperi toata suprafata. Lasam siropul in continuare la foc mic si la interval de 2 minute mai turnam sirop in inca 4 etape. La final se toarna siropul care da luciul baclavalei (pentru a testa daca mai trebuie sa lasam la foc, punem o picatura pe o unghie si nu trebuie sa curga). Acoperim tava si lasam la temperatura camerei aproximativ o ora inainte de a manca, sau cel putin atat ar trebui sa asteptam daca am avea rabdare.
    main

Desi am folosit 1 kg de zahar pentru sirop, baclavaua nu a iesit atat de dulce incat sa nu poti  servi 2-3 bucatele o data. Si credeti-ma ca nu va veti putea abtine.

Tips and Tricks

  • Nu va ganditi ca 2 pachete inseamna prea mult unt, veti vedea cat de important este pentru aroma
  • Nuca macinata nu trebuie sa fie praf, trebuie sa ramana bucatele, se simte mai bine gustul
  • Siropul trebuie turnat in cele 5 etape si doar atunci cand baclavaua s-a racit complet dupa ce a fost scoasa din cuptor, pentru consistenta si aspectul imbietor
  1. Adriana
  2. simona

Trackback e pingback

  1. 10 poze cu mancare / 10 food pictures | 10foto's Blog
    [...] Baclava (cu foi facute in casa)12 februarie 2012 [...]

Lasă un răspuns